FREDRIKA RUNEBERGIN SYNTYMÄPÄIVILLÄ

Lauantaina vietettiin Fredrika Runebergin syntymäpäiväjuhlaa Porvoossa Runeberg-kodissa.(linkki)

Runeberg-koti Aleksanterinkatu 3 Porvoo, kotimuseo, kutsui yleisöä juhlimaan Frederika Runebergin(linkki) syntymäpäivää. Oli aurinkoinen päivä, tosin sääennusteet lupailivat sateita. Ennen saliin menoa kaikille oli varattu froteiset kengänsuojat. Runebergin saliin oli keräytynyt mukavasti yleisöä, takarivissä oli tilaa ja istuuduin sinne.


Tilaisuudessa ensin Jenny Kangasvuo esitteli tutkimustyönsä "Kasvimuotokuvia", osa 21-23 toteutettavaa Aikamatkoja hanketta, hän on tehnyt tutkimusta Frederikan kasveista, huonekasveista, joista on pidetty huolta edelleen. Osa kasveista on ulkoilemassa ja keräämässä auringonvaloa talon rappusilla. Museon kokoelmiin kuuluu huonekasveja joista osa on kodin alkuperäistä kantaa: tuonenkielo, rahapuu, kapmaankriinumi, tuoksulehtikaktus, valkotupsukki, jättipeikonlehti, tuoksupelargoni ja joulukaktus. Ne on tuttuja huonekasveja myös omasta lapsuudenkodistani Tampereella. Sitä kotia ei enää ole, äitini siirtyi ajasta iäisyyteen viisi vuotta sitten ja isäni on ollut manan majoilla jo parikymmentä vuotta. 


Esitelmää seurasi musiikkia, kantelekonsertti jossa esiintyivät nuoret Loviisa Simojoki ja Siiri Untinen. Kahdelle kanteleelle sovitetut kauniin klassiset kappaleet sopivat hyvin Runebergien kodin tunnelmaa. 






Kiertelin vielä taidekodin kaikki avoimet huoneet, myös Runebergien puutarhaan kannattaa tutustua, pienimuotoinen seikkailupuutarha kostuu kukka- ja pensasistutuksista joiden ympärillä risteilee Porvoon alueelle tyypillinen polkulabyrintti.

Menin itsekseni Frederikan syntymäpäiville, mieheni kävi urheiluleillä pe-su aamupäivät. Perjantaina oli täysikuu, ja pidimme illalla omat täydenkuun juhlat. Pukeuduin tummansiniseen pitkään mekkoon ja tein yläkerran työhuoneelle kristalli-alttarin: poltin kynttilöitä ja suitsukkeita, rummuttelin taikarummullani kaikki huolet poies ja kun mieheni palasi leiriltä, avasimme kuohuviinipullon ja joimme kuohujuomaa jäätelön kanssa. Lauantaina lämmitimme pihasaunana ja saunoimme. Saunomisen jälkeen jäin ulos vivoittelemaan, sauna rentouttaa hyvin ja nukuin yöni sikeästi unia näkemättä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päädyimme käymään Turkissa tämmöisenä aikana.

Miniloma Hesassa

Teneriffalla auringonpaahteessa