Miniloma Hesassa

Viime viikonloppuna oli Kiasma teatterissa lauantaina ja sunnuntaina luvassa esityksiä jotka halusin nähdä. Samalla voisin olla yötä jossain ettei tarvitsisi ajella edestakaisin bussilla. Mieheni ei ollut innostunut ollenkaan ja halusi mieluummin jäädä kotimaisemiin. Hotellien hinnat on Suomessa nousseet, niin kuin muuallakin maailmassa. Minibudjetilla ei ollut niin paljoa mahdollisuuksia tarjolla yöpaikkoihin. Pitää säästää, ylimääräinen viikko Teneriffalla ja S-pankissa tapahtunut nettihuijaus tekivät kevään budjettiin parin tonnin loven. Vuodesaleja, hostelleja, huoneistomajoitusta oli tarjolla ja valitsin edullisen vaihtoehdon SKY-Hostelli Meritornissa Merihaassa. Huone ja WC ja suihku yhteinen. On se turvallisempi kuin edullinen vuodesalimajoitus joissa useampi henkilö uinuu samassa salissa. Sellaisessa vuodesalissa en ole koskaan ollut, tiesin että hostelli on samankaltainen kuin opiskelija-asuntola tms. Majoitukset voi varata ja maksaa etukäteen netistä.
Näkymää maisemaikkunasta yöllä kuvattuna.


 Esityksiä Kiasma-teatterissa oli lauantai-iltana performanssi, mutta päästyäni Nykytaiteen museo Kiasmalle sain tietää että näytös on loppuun myyty. Tiedustelin syytä lipunmyyjältä ja hän kertoi että performanssitaiteilija ei halunnut suurta yleisöä ja oli vaatinut että lippuja myydään vain noin kolmasosa siitä mitä mahtuisi. En sitten saanut lippua, solisi pitänyt ajoissa varata paikka esityksiin.

 Seuraavan päivän esitykseen Tampereen lyhytelokuvafestivaaleille ostin lipun netin kautta etukäteen. Liput pitää ostaa nettikaupasta. Tuntia ennen esitystä niitä saa vain jos niitä on jäänyt. No ei se mitään, ajattelin, kiersin pikaisesti jo ennen nähdyt näyttelysalit ja keräsin takkini ja laukkuni säilytyslokerikosta ja lähdin kokeilemaan Tennispalatsiin onneani jos siellä olisi jotain tekemistä. Aulassa oli elokuvateatterien lippuautomaatti josta voi maksukortilla ostaa elokuvalipun. Elokuva DYYNIT 2 oli juuri alkamassa, iso valkokangas ja surraund-ääni -mahtavaa. Sain paikan katsomon toiseksi viimeiseltä riviltä ja sieltä näkyi tosi hyvin. Ja Surraund-äänitekniikka antoi elävyyttä elokuvankatsomiseen. Kahden tunnin katsomisurakka ja aika meni kuin siivillä. (Scifi-kirjat Frank Herbertin Dyyni v.65 ja Brian W.Aldiss*n Helliconia trilogia ovat scifi-kirjallisuuden klassikoita Sormuksen taru ja Harry Potter-kirjojen lisäksi.) Dyynit-kirjaa luin sinä vuonna kun olin San Fransiscossa UCSF:ssä jossa kartoitettiin silloin ihmisen kromosomeja, geenejä. Kirjasta on tehty vanha versio joka on tullut televisiosta niin kuin Dyynit 1. Kun elokuva alkoi uppouduin dyynien maailmaan, askel-laahaus-askel-tauko, askel-askel-tauko -dyynikävelyä leikittiin kun oli luettu Dyyni. Elokuva ei ole mikään suuri taiteellinen luomus, mutta mielestäni se on hyvin onnistunut luomaan Dyynien maailman ja kuvauksen taistelusta Spices-kaivostoiminnan herruudesta, johtajanpaikasta ja miten oman edun tavoittelu jättää syrjään paljon arvokasta asiaa. Elokuvaan odotetaan kolmatta osaa, jossa kuvataan miten kuivien dyynien tilalle saadaan viheriöivänä kukoistava planeetta. Elokuvan valtataistelu jätti pään vähän pyörälle. Lähdin etsimään varaamaani majapaikkaa ja suuntasin askeleeni kohti Hakaniemen toria ja Merihakaa.
SKY Hostelli majoitus Helsingissä Merihaassa.
Sain SKY-hostellin pitäjältä viestin jossa kerrottiin avainkoodi ja huoneen sijainti ja numero. Kaikissa ovissa on numerolukko ja sisälle pääsee sovittuun aikaan. Matkaa Helsingin kekustasta reilu kilometri. Oika rappu on helppo löytää, numerokoodi toimi hyvin, oli mentävä kolme numerokoodi-oven kautta ennen kuin päätyi huoneeseen. Huoneeni oli kahden hengen huone 12neliötä. Huoneessa oli kaksi kapeaa vuodetta, yöpöytä, televisio, kirjoituspöytä, jääkaappi, mikrouuni ja vedenkeitin, jopa astioita oli. WC sijaitse huonetta vastapäätä käytävällä, suihkutilat olivat toisella käytävällä. Huoneen hintaan kuuluivat liinavaatteet. Valkoisen käytävän reunoilla oli lukematon määrä huoneitten ovia joissa oli kaikissa numerolukko. Taaimmalla käytävällä oli yhteiskeittö, joka voi olla tarpeen jos majailee pitemmän aikaa. Oli myös pieni päivähuone ja vaatimaton kirjasto. Säästöbudjetin vuoksi söin kotoa tuomiani eväitä: kahvia, appelsiineja ja pari täytettyä ruisleipäpalaa. Lähdin illalla pienelle happihyppelylle ulos että sain täyteen liikuntatavoitteeni 10 000 askelta. Eksyin pieneen barbistro Yamu, jossa oli menossa pubivisa yleitiedosta. Pääsin mukaan yhteen joukkueeseen ja voitimme toisen palkinnon ja samalla nautin yömyssynä punaviiniä jota bistrossa tarjottiin. Hostellin valkoisessa vuode oli aika mukava ja nukuinkin mutta aamuyöllä havahduin johonkin ääneen ja loppuyön torkuin mietiskellen. Aamulla heräsin aikaisin ja laitoin mukillisen kahvia. Yöllä oli satanut ja koko maailma oli puhtaan valkoisen lumikerroksenkerroksen peittämä. Mietin päivän ohjelmaa, elokuvanäytös Kiasma-teatterissa alkaisi kahdelta. Mietin ensi jos käyn HAM-museossa mutta se oli kiinni. Rickhardinkadun kirjasto ehkä, mutta sitten muistin Design-museon ja kävelin sinne ja katselin esillä olevan näyttelyn. Minulla on Museokortti ja se antaa vapaan pääsyn kaikenlaisiin museoihin Suomessa. Ennen elokuvaesityksiä tutkin museokaupan tarjontaa ja kävin baarissa juomassa kupillsen hyvää kahvia. Kiasma-teatterin katsomo oli täynnä elokuvien alkaessa ja ihmiset hiljenivät katselemaan erikoisia lyhytelokuvia, joissa oli yhdistävänä teemana ihmisoikeudet. Kaksituntinen meni kuin siivillä. Oli varsin viihdyttävä miniloma arjen harmaudesta.
Yöllä oli satanut lunta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päädyimme käymään Turkissa tämmöisenä aikana.

Teneriffalla auringonpaahteessa