KIASMAssa Dineo Seshee Raisibe Bonape

(ka) pheko ye -unen portilla


Kiasmassa (linkki) avattiin uudenlainen Afrikka-henkinen näyttely DINEO SESHEE RAISIBE BOPABE -UNEN PORTILLA.
Dineo Seshee Raisibe Bopabe


Harvoin näemme täällä pohjoisessa Euroopassa Afrikkalaista taidetta. Minua kiinnosti aihe siitäkin syystä, että kerrotaan että näyttelyn teokset on valmistettu Hämeenkyrössä Frantsilan luomuyrttitilalla.(linkki) Frantsila on minulle tuttu paikka ja kesäretkien kohde lähellä Tamperetta josta olen syntyisin. Mieheni ei jaksanut lähteä iltatapahtumaan, mutta ajeli minut autolla linja-autolle.


Bopabe on tehnyt Kiasman viidenteen kerrokseen oman maailmansa, johon on materiaalit kerätty pääosin Suomesta. Hän on myös kehittänyt mieleisensä huonetuoksun ja teesekoituksen joita on myynnissä Kiasman kaupassa.


Pukeuduin Kiasman juhlaa varten OddMolly-salsaleninkiin, tummanpunaiseen silkkivillaneulehuiviin ja samanväriseen rubiinikorusarjaan. Olen tilannut helmiä ja kokosin itse korut ennen lähtöä juhliin, ne on uudet. Jalkaan valitsin huivin väriset lenkkarit, niillä pysyy hyvin pystyssä ja ei kompastele.



Ovella kysyttiin esittää kutsu, minulla oli se puhelimessa. Jätin pellavapusakkani vaatesäilytykseen ja sukelsin muitten juhlijoitten joukkoon. Tiedossa oli konsertti harpulla ja korolla. KORO on perinteinen afrikkalainen 21 kielinen soitin. Baarista sai ostaa juomia ja pikku purtavia, valitsin lasillisen korujeni väristä punaviiniä. Kiasman johtaja Leevi Haapala piti tervetuliaispuheen ja esitteli illan juhlataiteilijan. Koetin ottaa valokuvaa valkoisiin pukeutuneesta taiteilijasta, mutta hän oli ujo ja kameraan jäi vain takaraivo ja vähän poskea, lisäsinkin kuvan esitteestä, arvoitukseksi jäi minkä väriset silmät hänellä, luulisin ruskeat tai mustat, mutta sitä nyt en saa koskaan tietää.
Hilda Kunnala harppu ja Cheikh Cessokho kora.


Konsetti oli viihdyttävä, Hilda Kunnola harpussa ja Cheikh Cessokho soittivat kauniisti joten yleisö viihtyi.

Sitten menin yleisövieraitten virran mukana viidenteen kerrokseen jonne oli rakennettu Dineo Sesheen Raisibe Bopaben tuoksuva installaatio josta hehkui auringon kuumuus ja intohimo.  Adobe-materiaalista rakennettu maja, kukalliset tiilet ja kuivat karahkat korostivat aavikkomaista tunnelmaa.


Kuivia tiilikukkia, kukanmallisia heijastuksia ja kukallisia valoja ja tuosua ja teoksia joiden sisään saa istua muovituoleilla aistien tunnelmaa joka on käsin kosketeltavan paksua.




Palatessani Kiasman kerroksista jäin hetkeksi juttelemaan muitten osallistujien kanssa, ei heillä ollut mitään sanottavaa näyttelystä. heitä kiinnosti enemmän miessuhteeni 2000 vuonna, heh hehe. En välittänyt siitä vaan vastailin kyselijöille kohteliaasti ja sain kavereita.

Lähtiessäni Kiasmalta ehdin juuri sopivasti OnniBussiin jonka reitti on Porvoon kautta, matka oli rauhallinen ja sujui turvallisesti. Kävelin kotiin linja-autolta, puolikuu kumotti kalpeaa valoaan taivaalla. Kissamme juoksi minua vastaan ja käveli kanssani kotiin sisälle. 
Kirjoittajan illan korut.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten päädyimme käymään Turkissa tämmöisenä aikana.

Miniloma Hesassa

Teneriffalla auringonpaahteessa